Nachtvlinderen op de A.T.K.V. op 8 en 9 mei 2021

Een bijzondere avond: samen met een aantal experts gingen we nachtvlinderen: schermen en lakens werden opgezet en ook de Led-emmer mocht buiten staan. De bedoeling was om eens te kijken welke nachtvlinders we konden zien/vangen (na op naam brengen meteen weer loslaten natuurlijk). We werden zeker niet teleurgesteld: er vliegen echt heel veel nachtvlinders rond met de meest bizarre namen.

Ook werden een aantal kevers gevangen waarvan de meikever op de A.T.K.V. een welbekende is. In de heuvel naast ons nieuwe Praathuis vonden we al eerder diverse engerlingen: dat is de larve van de meikever.

Tijdens het opwarmen van de lampen gingen we ook braakballen van de kerkuilen van de Hoorneboeg pluizen: een secuur werkje waarbij het de bedoeling is om de kaken van de muizen te vinden want dan weet je welke muizen die kerkuilen gegeten hebben.

Wij hadden een geweldige avond, dank aan Lidy voor de organisatie.

Hier komen dan een paar van de minimaal 100 nachtvlinders die we zagen, zo’n 35 soorten van de 920 soorten nachtvlinders in Nederland. Soms is de naam vinden een pittige klus: lang leve ObsMapp en Waarneming.nl.

Tot onze grote vreugde zagen we heel veel sluipwespen- dit zijn wespen waar wij geen last van hebben maar die hun eitjes afzetten in onder anderen de rupsen van de eikenprocessievlinder. Ik heb ook de kevers erin gezet en het leuke spinnetje waarvan de naam ons redelijk wakker hield!

 

Mocht je zo’n mooierd tegenkomen maak dan een foto en probeer uit te vinden wat het is, of probeer het beestje onbeschadigd in een potje te krijgen en kom even bij ons langs om te kijken in ons nachtvlinderboek.

Groeten van Lidy, Rick & Els